

# SIMBA 7th Consortium meeting (CM) in Bielefeld and online 27-28 March 2023

## 1st day Monday 27 March 2023

WP's presentation in SAB meeting includes 10 minutes presentation and 10 minutes discussion.

Scientific presentation includes 20 minutes presentation and 10 minutes for discussion or 10 minutes presentation and 5 minutes for discussion.

Moderator of SAB and scientific session:

9.00-9.10	Coordinator <i>Anne Pihlanto</i> 's opening word		
9.10-9.30	UNIBI's welcoming words and presentation of UNIBI		
9.30-10.30	Scientific Advisory Board (SAB) meeting, WPs 7, 1-2 – everyone in CM can be		
	present		
9.30-9.50	WP7/Ine van del Fels, WU Online		
9.50-10.10	WP1/Søren Sørensen, UCPH		
10.10-10.30	WP2/ <b>Annamaria Bevivino</b> , ENEA		
10.30-10.45	Break		
10.45-11.45	SAB meeting continues, WPs 3-5 – everyone in CM can be present		
11.45-12.05	WP3/ <i>Henk Bolhuis,</i> NWO-I		
12.05-12.25	WP4/ <i>Minna Kahala</i> , Luke		
12.25-12.45	WP5/ <b>Anne-Maria Pajari</b> , UH		
11.45-12.00	Break		
12.00-12.40	SAB meeting continues, WPs 6&8 – everyone in CM can be present		
12.00-12.20	WP6/ <i>Vesa Joutsjoki</i> , Luke		
12.20-12.40	WP8/ <b>Sarah Sarsfield</b> , AquaTT		
12.40-14.00	Lunch		
14.00-14.15	Plasmid metagenomic: insight into their crytic ecology/ <i>Wanli He</i> , UCPH, 15min		
14.15-14.30	Results from three years field trials with different cultivars of tomato, in different		
	locations in northern Italy: Treatments with different microbial consortia and soil		
	amendments/ <i>Nelson Marmiroli</i> , UNIPR, 15 min		
14.30-14.45	Little evidence of growth promoting effects of microbial consortia application on		
44 45 45 00	organic maize in Germany/ <i>Daniel Neuhoff</i> , UBO, 15 min		
14.45-15.00	Effect of microbiome-based solutions application on rhizospheric microbiota		
15.00-15.30	under field conditions/ <i>Lisa Cangioli</i> , UNIFI (subcontractor ENEA), 15 min <b>Online</b> Results of BBEPP's scale-up activities in WP6, related to tasks T6.1 and 6.4.3:		
15.00-15.50	Scale-up of starter mixture cultivation and pea fermentation/Laila Dossantos,		
	BBEPP, 30 min		
15.30-15.45	Break		
15.45-17.00	WP meetings/Planning Stakeholder event or presentation of Bielefeld facilities		
18.00-20.00	Bielefeld City Tour (optional, max. 30 participants)		
20.00-	Working dinner		





## 2<sup>nd</sup> day Tuesday 28 March 2023

Scientific presentation includes 20 minutes presentation and 10 minutes discussion (OR 2\*10 minutes presentation + 5 minutes discussion).

#### Moderator of the scientic session:

9.00-10.45	General Assembly meeting about topical issues e.g. dissemination and
	exploitation of results, Horizon Result Platform
	Everyone in CM can be present but only GA members can vote (if there is voting).
10.45-11.00	Break
11.00-11.15	Microbiome-mediated improvement of industrially produced microalgae/ <i>Tamára</i>
	Santos, NECTON & Allmicroalgae, 15 min
11.15-11.45	Dynamics of microbiome composition associated with cultures of the green
	macroalga Ulva ohnoi/ <i>Erik Malta</i> ,CTAQUA, 30 min
11.45-12.00	Identification of fermentation products and their bioactivity/ <i>Xin Huang</i> , Luke, 15
	min
12.00-12.15	Effect of fermentation on the nutritional quality of plant-based food/ <i>Davide</i>
	Porcellato, NMBU, 15 min
12.15-12.30	Metabolomics data recently included in the D4.5/ <i>Gianfranco Diretto</i> , ENEA, 15
	min
12.30-12.45	Building a comprehensive collection of metagenome assembled genomes (MAGs)
	from the anaerobic digestion microbiome/ <b>Benedikt Osterholz</b> , UNIBI, 15 min
12.45-14.30	Lunch
14.30-15.00	How to develop a marketing plan for microbial products? Design thinking tools
	and first results/ <i>Lora Tsvetanova</i> , UBO, 30 min
15.00-15.30	Environmental and social life cycle assessment of fish feed with microbiome
	applications/Anu Reinikainen, Luke & Karetta Timonen, Luke, 30 min <b>Online</b>
15.30-15.45	Tracing the microbial consortia after their inoculation in field trials/
	Caterina Agrimonti, UNIPR, 15 min Online
15.45-16.00	Simplifying the exploration of meta-omics datasets/Tom Tubbesing, UNIBI,
	15 min
16.00-16.15	Coordinator <b>Anne Pihlanto</b> 's closing words
l	, ~



### Presentations in the Consortium Meeting in Bielefeld 27-28 March 2023

	tations in the consolitain mee	ting in Bieleteid 27-28 March 2023	
WP	Author	Title	Presential/Online
1	Søren Sørensen, UCPH	SAB presentation WP1	Present
1	Wanli He, UCPH	Plasmid metagenomic: insight into their	Present
		crytic ecology, 15 min	
1	Benedikt Osterholz, UNIBI	Building a comprehensive collection of	Present
		metagenome assembled genomes (MAGs)	
		from the anaerobic digestion microbiome,	
	T T	15 min	
1	Tom Tubbesing, UNIBI	Simplifying the exploration of meta-omics	Present
2	Ammanania Davivina FNEA	datasets, 15 min	Dunnant
2	Annamaria Bevivino, ENEA	SAB presentation WP2	Present Present
2	Nelson Marmiroli, UNIPR	Results from three years field trials with different cultivars of tomato, in different	Present
		locations in northern Italy: Treatments	
		with different microbial consortia and soil	
		amendments (15 min)	
2	Daniel Neuhoff, UBO	Little evidence of growth promoting	Present
	ŕ	effects of microbial consortia application	
		on organic maize in Germany (15 min)	
2	Lisa Cangioli, UNIFI	Effect of microbiome-based solutions	Online
	(subcontractor ENEA)	application on rhizospheric microbiota	
_		under field conditions (15 min)	_
3	Henk Bolhuis, NWO-I	SAB presentation WP3	Present
3	Tamára Santos, NECTON &	Microbiome-mediated improvement of	Present
	Allmicroalgae	industrially produced microalgae, 15 min	Dunnant
3	Erik Malta, CTAQUA	Dynamics of microbiome composition associated with cultures of the green	Present
		macroalga Ulva ohnoi 15 min or 30 min	
4	Minna Kahala, Luke	SAB presentation WP4	Present
4	Huang Xin, Luke	Identification of fermentation products	Present
•	Trading run, Lane	and their bioactivity. 15 min, together with	
		NMBU 15min	
4	Davide Porcellato, NMBU	Effect of fermentation on the nutritional	Present
		quality of plant-based food. 15 min	
4	Gianfranco Diretto, ENEA	Metabolomics data recently included in	Present
		the D4.5, 15 or 30 min	
5	Anne-Maria Pajari, UH	SAB presentation WP5	Present
6	Vesa Joutsjoki, Luke	SAB presentation WP6	Present
6	Lora Tsvetanova, UBO	How to develop a marketing plan for	Present
		microbial products? Design thinking tools	
6	Laila Dossantos, BBEPP	and first results. 30 min  Results of BBEPP's scale-up activities in	Present, a time
J	Lana Dossantos, DDEFF	WP6, related to tasks T6.1 and 6.4.3:	slot on the first
		Scale-up of starter mixture cultivation and	day or the first
		pea fermentation, 30 min	half of day 2
6	Caterina Agrimonti, UNIPR	Tracing the microbial consortia after their	Online
	, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,	inoculation in field trials, 15 min	
7	Ine van der Fels, WU	SAB presentation WP7	Online
7	Anu Reinikainen & Karetta	Environmental and social life cycle	Online
	Timonen, Luke	assessment of fish feed with microbiome	



This project has received funding from the European Union's Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No. 818431 (SIMBA). This output reflects only the author's view and the Research Executive Agency (REA) cannot be held responsible for any use that may be made of the information contained



		applications	
8	Sarah Sarsfield, AquaTT	SAB presentation WP8	Present

